A sajt jó vagy rossz az Ön számára? A

A sajt jó vagy rossz az Ön számára? A

sajt jó kalcium- és fehérjeforrás, de magas telített zsírokban és nátriumban is lehet. Több sajtot vagy kevesebbet kell enni? A

sajt népszerűsége az Egyesült Államokban (USA) nőtt az elmúlt 50 évben. A statisztikák azt mutatják, hogy a fogyasztás 1970 -től 2009 -ig megháromszorozódott.

Néhány ember elkerüli a tej-allergia vagy a laktóz intolerancia miatt a tejtermékeket, mert súlycsökkentő étrendben vagy vegán étrend részeként járnak. A

sajt számos egészségügyi előnyt kínál, amelyek közül néhány meglepő. Függetlenül attól, hogy ez egy egészséges választás, az egyéntől és az elfogyasztott sajt típusától és mennyiségétől függ.

Gyors tények a sajton:

  • Több ezer típusú sajt van. A „sajt ízesített” ételeket nem tekintik egyiküknek.
  • Sok sajt magas nátrium- és zsír, de az előnyök meghaladhatják a hátrányokat.
  • A természetes, alacsony zsírtartalmú, alacsony nátrium-sajt egészséges kiegészítést eredményezhet a legtöbb étrendhez.
  • A laktóz -allergiával rendelkező személyek nem enni sem, de egyes típusok alkalmasak lehetnek a laktóz -intoleranciával rendelkezők számára.

A sajt a népszerű ételek, például hamburgerek, pizza, mexikói ételek, saláta és szendvicsek standard kíséretében.

Egyedül, lehet snack vagy előétel. Hozzáadható a szószokhoz, levesekhez, süteményekhez és sok más ételhez.

Több ezer sajtfajta van, az enyhe és az érett ízű és alacsony és magas zsírtartalmú összetételű. Készíthető a tehenek, juhok, kecskék és más állatok tejéből. A

teljes tejsajt 6-10 gramm (g) zsírt tartalmaz 1 uncia (28 g), tálalva. Ebből 4 g -től 6 g telített zsír.

Az alacsony zsírtartalmú vagy redukált zsírtartalmú sajt 2 % tejjel készül. A nem zsírtartalmú sajtot 0 % vagy sovány tejjel készítik.

A friss sajtok olyan sajtok, amelyek nem érleltek vagy érleltek. Általában magasabb nedvességtartalmú, lágyabb textúrájú és enyhébb ízük van, mint az idős sajtok. Példák ricotta, krémsajt, túró és mascarpone. A

érett vagy érett sajtok keményebbek a textúrájukban, és általában 6 hónapig vagy annál hosszabb ideig öregszenek. Minél hosszabb az öregedési folyamat, annál koncentráltabb vagy éles az íze. A cheddar, a svájci, a parmezán és a gruyère az idős sajtok példái.

feldolgozott sajt, például sajtterjesztés, amerikai sajt, „sajt ételek” és „sajt ízesített” termékek nem kategorizálhatók sajtnak, és a címkének ezt tükrözniük kell. Ezek polc-stabil termékek, amelyek hozzáadott összetevőket tartalmaznak, például az ízjavítókat és az emulgeálószereket. A

nem tejes sajtok, mint például a szójasajt és a daiya, alkalmasak azok számára, akik nem fogyasztanak tejtermékeket, de ezek erősen feldolgozottak.

Táplálkozás

A sajt jó kalciumforrás, az egészséges csontok és fogak számára kulcsfontosságú tápanyag, vérrögés, sebgyógyulás és a normál vérnyomás fenntartása.

A 19-50 éves korú férfiaknak és nőknek napi 1000 mg kalciumot kell fogyasztaniuk. Egy uncia cheddar sajt biztosítja a napi követelmény 20 % -át.

A sajt azonban magas kalória, nátrium és telített zsír is lehet. A makroelemek bontása bármilyen sajtban a típustól függően nagyon eltérő lehet.

Egy uncia (28 g) Egy márka cheddar krémsajt -eloszlás:

  • 80 kalória
  • 7 g zsír, beleértve 5 g -t is telített zsírsavak
  • 1 g szénhidrát
  • 0 g fehérje
  • 150 milligramm (mg) kalcium
  • 750 nemzetközi egység ( Iu) A -vitamin A
  • 15 mg koleszterinszint
  • 380 mg nátrium

Egy uncia (28 g) egy márka cheddar sajtból tartalmazza:

  • 120 kalória
  • 10 g zsír, beleértve 6 g telített zsírsavakat is
  • 0 g szénhidrát
  • 7 g fehérje
  • 200 mg kalcium
  • 400 nemzetközi egység (IU) A -vitamin
  • 30 mg koleszterin
  • 190 mg nátrium

A sajt-ízesített termékek nem rendelkeznek azonos táplálkozási értékkel, és valószínűbb, hogy magas a nátrium.

8 Egészségügyi előnyök

A tejtermékek a kalcium és más tápanyagok egyik legjobb étrendi forrása. Íme nyolc módszer, amellyel a sajt egészséges lehet.

1. Csont egészség

A kalcium, fehérje, magnézium, cink és A, D -vitaminok A, D és K tartalma azt jelenti, hogy hozzájárulhat a gyermekek és fiatalok egészséges csontfejlesztéséhez felnőttek és az osteoporosis megelőzéséhez.

Egyes elméletek azt javasolták, hogy a tejtermékek fogyasztása magasabb savszinthez vezet a testben, és hogy ez inkább elpusztíthatja, mint ösztönözheti az egészséges csontokat. A tudományos bizonyítékok azonban nem támogatják ezt a nézetet.

2. Fogászati egészség

A sajt javíthatja a fogászati egészséget. A kalcium fontos szerepet játszik a fogképződésben, és a sajt jó kalciumforrás. Ezenkívül legalább egy tanulmány kimutatta, hogy a sajt étkezése növeli a fogplakk pH -szintjét, védelmet nyújtva a fogüregek ellen. Úgy tűnik, hogy a

tej és cukormentes joghurt nem azonos hatással van.

3. Vérnyomás

A statisztikák azt mutatják, hogy az emberek, akik több sajtot esznek, alacsonyabb vérnyomásúak, annak ellenére, hogy néhány sajt zsírban és nátriumban gazdag.

A kalcium segíthet csökkenteni a vérnyomást. Alacsony zsírtartalmú, alacsony nátrium-sajtok ajánlottak.

A megfelelő alacsony nátrium-sajt alacsony zsírtartalmú vagy redukált zsírtartalmú természetes svájci sajt lenne.

Egyéb alacsony zsírtartalmú sajtok a túró, a ricotta sajt, a parmezán, a feta és a kecskesajt, valamint az alacsony zsírtartalmú krémsajt.

Sok sajt már elérhető a „Lite” verziókban, mint például a Cheddar, Brie, Havarti és Feta. Ellenőrizze a táplálkozási információkat, mert néhány redukált zsírtartalmú sajt hozzáadott nátriumot.

A szélsőséges feldolgozás miatt a zsírmentes sajtokat nem javasoljuk az étrend rendszeres részeként, még azok számára is, akik a kalóriák vagy a zsír csökkentésére törekszenek.

4. Egészséges erek

Egyes sajtok magas szintű koleszterint és nátriumot tartalmaznak, ami arra utal, hogy ezek kardiovaszkuláris problémákhoz vezethetnek.

2014 -ben azonban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tejtermékek jó forrást jelenthetnek az antioxidáns, a glutation. Ez az antioxidáns kulcsfontosságú az agy egészségéhez és az életkorhoz kapcsolódó neurodegeneráció megelőzéséhez.

2016 -ban a tudósok azt is megállapították, hogy a sajt antioxidáns tulajdonságai legalább rövid távon megvédhetik a nátrium negatív hatásait.

A vizsgálatban a tejterméket fogyasztó résztvevők erei jobban működtek, mint azoknak az ereknek, akik perecet vagy szójasajtot fogyasztottak.

5. A bél mikrobiota és a koleszterin

fermentált ételként a sajt elősegítheti az egészséges bélbaktériumokat. Ez pozitív hatással lehet a vér koleszterinszintjére, a 2015 -ben közzétett kis tanulmány szerint. (BMI) nagyobb valószínűséggel alacsony kalciumszintű. Mivel a sajt jó kalciumforrás, előnyös lehet az emberek számára a súlycsökkentő étrendben.

7. Omega-3 zsírsavak

Ezeket bizonyos típusú sajtokban találták, és különösen az alpesi füveket fogyasztó tehenek által termelt tejből készültek. Úgy gondolják, hogy az omega-3 zsírsavak előnyösek a szív- és érrendszeri rendszer és az agy számára.

8. Egészséges sejtek

A sejteknek fehérjékre van szükségük az építéshez és a javításhoz. Egy uncia cheddar sajt 7 g fehérjét kínálhat. Az egyes személyek számára ajánlott fehérje mennyisége az életkorától, méretétől és aktivitási szintjétől függ. Használja ezt a számológépet, hogy megtudja, mennyi fehérjére van szüksége.

kockázatok

A magas nátrium- és telített zsír étrend valószínűleg növeli a magas vérnyomás, a kardiovaszkuláris betegségek és a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.

Telített zsír: Az étkezési iránymutatások tanácsadó bizottságának (DGAC) 2015. évi jelentése a zsírbevitel korlátozását javasolja a napi kalória 20–35 % -ára, a telített zsírok pedig az összes kalória kevesebb mint 10 % -ára. Ez azt jelenti, hogy az 1800 kalóriatartalmú étrendet követő valakinek napi 18 gramm telített zsírot kell fogyasztania.

Egy uncia cheddar sajt mintegy 120 kalóriát és 6 g telített zsírt tartalmaz.

A nagy telített zsír bevitel növelheti a cukorbetegség, az elhízás és a szív -érrendszeri problémák kockázatát.

Egyes tanulmányok azonban azt sugallják, hogy a tejtermékekből származó telített zsírok kevésbé káros lehetnek, mint más forrásokból származó telített zsírok.

Nátrium: A zsírral együtt a nátrium magas lehet néhány sajtban, különösen a feldolgozott sajtokban és a „sajt ízesített” termékekben.

Hormonok: Aggodalmak merültek fel az ösztrogén és más szteroidhormonok jelenléte miatt a tejtermékekben. Ezek megzavarhatják az endokrin rendszert, és potenciálisan növelik a rák bizonyos típusainak kockázatát.

allergia, intolerancia, érzékenység és interakciók

laktóz intolerancia: A laktóz intoleranciájú személynek nincs az enzim, amely szükséges a tejben található cukor lebontásához és emésztéséhez. A tej- és tejtermékek fogyasztása puffadást, puffadást vagy hasmenést eredményezhet.

A tolerancia szintek az egyéntől függnek. Lehet, hogy egy ember elviselheti az idős tejtermékeket alacsony laktózszintű, például joghurtot és kemény sajtot, míg mások még egy kis mennyiségű tejtermékre is reagálnak.

puha, friss sajtok, például a mozzarella, reakciót válthat ki egy laktóz intoleranciával rendelkező személynél. A nehezebb sajtok, például a cheddar és a parmezán, alacsonyabb a laktózszint. A laktóz intoleranciával rendelkező emberek azt találhatják, hogy ezeknek a sajtoknak kis mennyisége biztonságosan fogyasztható.

Egy allergia bizonyos kiváltókra, például tejfehérjére, akár kazeinre, akár savóra, rendellenes immunológiai reakció miatt következik be. A test immunrendszere allergiás antitestet, immunoglobulin E (IgE) antitestet hoz létre, ha a ravaszt kiteszi.

Az allergia tünetek között szerepel a nasal utáni csepp, zihálás, hasmenés és hányás. Súlyosabb esetekben az ember asztmát, ekcémát, vérzést, tüdőgyulladást és anafilaxiát vagy sokkot alakíthat ki. Ez komoly, sőt életveszélyes is lehet.

A tej -allergiával rendelkező bárki kerülnie kell az összes tejterméket, beleértve a sajtot is.

A kazeinre való érzékenység, a tejben található fehérje gyulladást válthat ki az egész testben, olyan tüneteket okozhat, mint a sinus torlódás, pattanások, a bőrkiütés és a migrén.

Bárki, aki ilyen típusú tüneteket tapasztal, felkérheti egy dietetikusot, hogy vezesse őket egy eliminációs étrendben, vagy végezzen élelmiszer-érzékenységi tesztet, hogy megtudja, hogy a tejmentes étrend segíthet-e.

A foszfor nagy mennyiségben van jelen néhány sajtban. Ez káros lehet a vese rendellenességben szenvedők számára. Ha a vesék nem tudják eltávolítani a felesleges foszfort a vérből, ez végzetes lehet.

Egyes vizsgálatokban a magas kalciumfogyasztás a prosztata rák fokozott kockázatához kapcsolódik, de más vizsgálatok nem találtak összefüggéseket a kettő között.

A székrekedés gyakran fordul elő olyan kisgyermekeknél, akik sok tejterméket fogyasztanak, miközben alacsony szálas, feldolgozott étrendet fogyasztanak.

A monoamin -oxidáz inhibitorok (MAOI) olyan gyógyszerek, amelyeket a depresszió és a Parkinson -kór kezelésére használnak. Az ezeket a gyógyszereket használó embereknek elkerülniük kell az élelmiszereket, amelyek magas szintű aminosav -tiraminnal rendelkeznek, és amelyet természetesen az idős sajtokban, pácolt húsokban, pácolt ételekben, sörben és borban találnak. Minél hosszabb az étel, annál magasabb a tiramin -tartalom. A

migrén és fejfájás tiramintartalmú ételekkel is társult. Az élelmiszer-napló segíthet azonosítani, hogy a tiramintartalmú ételek tüneteket váltanak ki.

Tippek

A sajt egészségügyi előnyöket kínálhat, de a szív- és érrendszeri betegségek vagy súlygyarapodás kockázatának kitett személyeknek alacsony nátrium-alacsony zsírtartalmú sajtokat kell választaniuk.

A feldolgozott sajtok és a „sajt ételek” valószínűleg további zsírt és sót tartalmaznak, ezért válasszon természetes, de alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.

A fényes oldalon, még a magas zsírtartalmú sajtok, például a kék sajt, felhasználható az íz hozzáadására. Ha egy kicsit összeomlik egy mártásba vagy egy salátába, túl sok kalóriát kínál.

A szerves tejből készült sajtvásárlás segíthet csökkenteni az antibiotikumok és a növekedési hormonokkal terhelt tej expozícióját.

Az alsó sor

A sajt értékes kalciumforrás lehet azok számára, akiknek nincs intoleranciája vagy allergiája, de ezt óvatosan kell választani és mérsékelten fogyasztani.

A regisztrált dietetikus tanácsot adhat neked a tej- vagy tejtermékek fogyasztásáról, és ha igen, melyeket.

  • Csontok/ortopédia
  • Táplálkozás/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, a tudományos kutatóintézetekből származnak , és orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

  • A sajt megakadályozhatja az üregeket. (2013, június 5.) https: //www.scied